Case Study Two

New Build in Langton Green

 An enthusiastic recommendation helped to secure this project on a new development  in Langton Green.

Client brief: to design a garden to include an area for children to play, a separate area for adults to retreat to and create plenty of usable space. As before, the design needed to make sense of the awkward sloping site. Careful consideration needed to be paid to the Victorian wall at the back of the garden, as it was discovered that it had no footing!

The first stage of construction included earthworks to create two separate levels. Approximately 26 tonnes of spoil was removed from site all usable topsoil was separated and kept.

The retaining wall and steps were built, and backfilled. The Indian sandstone patio was laid using Raj mix, it was framed with sandstone setts of the same colour. This particular patio included 2 man-hole covers within it. These were replaced for recessed trays, which disguise an otherwise unsightly feature.

A timber deck was installed to the second level, this included a balustrade for safety.  The lawns were rotivated and turfed, this instant splash of colour really completed the project, and soon after the play-house re-appeared. Albeit, on a much more level surface, and with much more room to play!

Finishing touches, such as stainless steel straining wires & contemporary mouldings to the newel posts, as well as a creative design, all contributed in transforming the original muddy bank into a functional outdoor space to be enjoyed by all. 

Hover the cursor over the image to pause.


           Call to discuss the creative                  potential of your outdoor space

                     01892 531174 
                     07759 024 515